Wolfiana

6 načina kako da čitate sa detetom od 0-3 godine

čitanje sa bebom

I bebama se čita, još dok su u stomaku i to nije ništa čudno. Jer Vaš glas nema zamenu. I ono što Vi pričate niko drugi ne može da nadjača.

I zato pričajte im. I čitajte.


Sedite uz dete

Stavite dete u krilo, što Vam je bliže to je opuštenije i spremnije da prihvata nova saznanja. Dozvolite mu da drži knjigu i pomaže oko okretanja stranica. Svako uključivanje pospešuje i interesovanje.

Čitajte pomalo svaki dan

Pokušajte da čitate bar 15 minuta dnevno, ali ne nervirajte se ako bude i kraće od toga. Polako i uporno. Pred spavanje je uvek idealno vreme za čitanje. I čitajte im i na maternjem, ali i na stranom jeziku. Nije rano.

Čitajte na zabavan način

Koristite glas, pokrete i izraze lica kako biste zabavili dete. Menjajte glas, neka svaki karakter dobije svoju boju glasa. Dete će uživati u tome.

Pričajte mu o ilustracijama

Pokažite detetu ilustracije i slike u knjigama. Pričajte o njima, imitirajte zvukove svega što se vidi – mačka mjauče, krava muče, voz hukće, zvono zvoni… i na taj način ćete izazvati maštu deteta.

Pokažite gde su slova

Dok čitate, prstom podvlačite slova kako bi dete vremenom shvatilo da ono što pričate ima veze sa tim slovima, ne sa slikama. Ako čitate na stranom jeziku, uvek određene reči prevodite na maternji jezik. Na primer. “A dog je kuca, a cat je maca…”

Shvatite kad treba da stanete

Ako primetite da je dete izgubilo interesovanje ili ga prosto ne drži mesto, odložite knjigu. I par minuta čitanja je dovoljno jer čitanje se vežba. Dan po dan i dete će sve duže slušati.

Leave a Reply