Wolfiana

9 načina kako da čitate sa predškolcima (3-7 godina)

mama cita sa decom predskolcima

Predškolska deca su zahtevniji čitaoci, tj. slušaoci koji biraju šta će da im se čita. Poneki već znaju i da čitaju mnogo pre škole što donekle olakšava Vaš posao, ali ipak, većina i dalje zahteva pažnju i pomoć oko čitanja. I to je jedna od najlepših stvari koje ćete raditi za njih – čitati im i tako ih pripremati za školu i za sam život.


Pričajte im koliko uživate u zajedničkom čitanju

Recite svom detetu koliko ste srećni jer možete zajedno da uživate u čitanju i otkrivanju novih saznanja. Pričajte o tom vremenu kad čitate kao da Vam je to omiljeni deo dana.

Okružite svoju decu knjigama

Potrudite se da knjige budu nadohvat ruke Vašem detetu, i to što više onih čiji se sadržaj podudara sa interesovanjima Vašeg deteta. Knjige iz knjižara mogu da budu skupe, ali zato obratite pažnju na razne akcije, popuste, sajtove sa polovnim knjigama… I učlanite se u biblioteku, pozajmljivanje knjiga je besplatno, a starija deca već umeju da čuvaju knjige.

Pustite dete da bira

Dozvolite detetu da samo izabere knjigu ili mu ponudite da bira između nekoliko, ali da su se u sferi njegovog interesovanja. Kad deca čitaju ono što ih inače interesuje, čitanje će doživeti kao zabavu i lakše će usvajati nova znanja jer će imati bazu već postojećih informacija za koje će moći da se kače nove informacije.

Pokažite deci delove knjige

Krenite od korica, šta se nalazi na njima i o čemu bi u knjizi moglo da se radi na osnovu naslova i korica. Pogledajte broj stranica. Pročitajte više o autoru i ilustratoru.

Objasnite kako se čita

Pokažite pravac čitanja – sleva na desno i odozgo na dole. Uputite ih na velika početna slova u rečenicama, na zareze, tačke, razmake između reči. I Vi pazite na svoju intonaciju, posebno kad su tačke i novi pasusi u pitanju. Pripremajte ih za pravilno čitanje.

Postavljajte pitanja

Diskutujte o tome šta se dešava na datoj stranici, i postavljajte detetu pitanja poput “Šta misliš, šta će dalje da se desi?” ili “Šta misliš, šta je ovo?”. Ovako uče da sami dođu do rešenja, a to će im pomoći u mnogo aspekata u životu.

Dozvolite im da pitaju

U toku čitanja, ako imaju dodatna pitanja kojima prekidaju čitanje – pustite ih da pitaju. Možda vas pitanja odvedu u skroz neku drugu priču i to je sasvim u redu. Ne mora svakak knjiga uvek da se pročita do kraja. Jer ako je otvorila nova pitanja i znatiželju, onda je ta knjiga uradila svoj “posao”. Povezujte sadržaj knjige sa stvarnim životom.

Čitajte iznova i iznova

Vama je to sigurno dosadno, ali čitanjem 100 puta jedne iste priče, dete stvara jednu sigurnost jer zna šta ga očekuje u toj priči. A kad mogu da predvide kraj nečemu, osećaju i samopouzdanje. Zato pustite ih da biraju jednu istu knjigu dokle god im ne dosadi, tj. dok je ne prerastu.

Neka dete “čita”

Nakon što čuju jednu priču više puta, većina dece će je zapamtiti. Dajte im knjigu u ruke i pustite ih da oni “čitaju”. Verovatno ćete ostati šokirani koliko su tačno zapamtili red reči u rečenici, a kamoli samu priču.

Leave a Reply