Wolfiana

Održana prva u nizu promocija knjige za decu Putujte sa Pijem

U četvrtak, 2. marta, u ogranku Biblioteke grada Beograda “Vladan Desnica” održana je promocija knjige za decu “Putujte sa Pijem” autorke Dragane Vukajlović Krstović i panel-predavanje “Putovanje kroz rani razvoj”.

Događaj je govorom dobrodošlice otvorila Jelena Marković, načelnica Odeljenja biblioteka Novi Beograd, koja je tokom svog obraćanja istakla da su ovakve knjige za decu veoma važne za njihov pravilan razvoj, kao i da je tematika panela bitna za sve roditelje kako bi se informisali o pravilnoj ishrani dece i neophodnim uslovima za njihov adekvatan emotivni razvoj, naročito kroz promovisanje čitanja deci i komuniciranju sa njima.

Nakon uvodnog obraćanja autorke knjige za decu usledilo je panel-predavanje čiji su učesnici bili: Angelina Radulović, novinarka i vlasnica bloga Mamin svet, Milica Lava Nikolić, NLP Master Trainer & Coach, Dejan Ilić, majstor aikidoa i osnivač Razvoja pokreta i Tatjana Popović, sertifikovani Health Coach.

Tokom diskusije Angelina Radulović je istakla da čitanje knjiga deci od najranijeg uzrasta predstavlja veoma važnu aktivnost, jer omogućava pravilan razvoj komunikacionih veština kod dece i emotivno ih zbližava bilo sa roditeljima ili starijom braćom i sestrama. Ona kao mama troje dece koja treniraju karate uočila je da što više decu okružimo knjigama i usmerimo ka bavljenju nekim od sportova stvaramo dobre uslove da to dete svoju energiju i radoznalost usmeri i razvije u pravom smeru.

Sertifikovani NLP trener i kouč, Milica Lava Nikolić, smatra da je za pravilan rani razvoj deteta, kako fizički, tako i emotivni, jako bitno da dete naučimo da prepozna i pravilno izrazi svoje emocije i da ih roditelji u tome ne sabotiraju, već da ih ohrabruju, a osim toga da ih nauče da razlikuju svoje ponašanje od identiteta, jer je to preduslov otklanjanja negativnih i blokirajućih uverenja sa kojima je dosta nas odrastalo.

Važnost pravilne ishrane i usvajanja zdravih navika je prema rečima Tatjane Popović, sertifikovanog zdravstvenog trenera, nešto što bi trebalo da se podrazumeva od najranijih dana života deteta. Ona je na ličnom primeru borbe sa kancerom objasnila kako su joj promena ishrane i usvajanja zdravih navika pomogli da dobije bitku sa ovom opakom bolešću. Roditelji bi trebali da se što više informišu o ovoj temi i da imaju na umu da je optimalna ishrana nešto što će deci omogućiti da se njihov organizam na najbolji mogući način razvija i bori protiv stresa i bolesti. U Srbiji je prema najnovijim statističkim podacima preko 16% prekomerno gojazne dece, što će ukoliko se nešto ne učini već sada, predstavljati veliki problem u budućnosti za celokupno društvo.

Fizička aktivnost je jedna od komponenti pravilnog rasta i razvoja deteta. Razvoj pokreta i gipkosti deteta od suštinskog je značaja za kasnije periode života, jer svaku fizičku neaktivnost naš organizam pamti i time se u njemu razvijaju postepeno godinama uslovi koji mogu dovesti do stanja koje je uvod u neku bolest ili samu bolest.

“Decu treba usmeravati na fizičku aktivnost od najranijih dana kroz igru, a veoma je važno da u tim aktivnostima roditelji učestvuju sa njima, jer se tako pored fizičke aktivnosti dete pravilno emotivno razvija”, naglasio je Dejan Ilić i dodao da Razvoj pokreta priprema posebne programe vežbi roditelja sa decom i da je u planu izdavanje Priručnika za to.

Sponzori promocije i panel-predavanja su bili izvrsni ketering Domaccini, zdrave grickalice za decu i salate Iceberg Salat centar, organski sokovi Nectar Life Organic i jedinstvena VODAVODA.

 

Leave a Reply